A vércsoportok kialakulása

A vércsoportok kialakulása A Dr Adamo kutatásainak eredményei az egyes vércsoportoknak különleges „egyéniséget” kölcsönöztek, ami a táplálkozási szokásokat illeti. Ezeket a jellemzőket csoportosítva született meg a vércsoportok kialakulásának elmélete.

Fontos, hogy a vércsoportok kialakulásának elméletét és a vércsoport specifikus táplálkozás kutatási eredményeit egymástól megkülönböztesse. Az alábbiakban az elméletről olvashat.

A kutatók szerint az ember ősének 0-s vércsoportja volt. Az evolúció során, ahogy az ember új életteret hódított meg, újfajta táplálékot talált, az emésztőrendszert, az immunrendszert is új feladatok elé állította. Mutációk során az eredeti 0-s vércsoportból alakult ki a másik három vércsoport, ez segített az új körülményekhez való alkalmazkodásban.

Az őskorból ránk maradt cro-magnoni embernek 0-ás vércsoportja volt. Ők Afrika szavannáin éltek vadászó, gyűjtögető életmódot, ami oda vezetett, hogy emésztőrendszerük úgy alakuljon, hogy alkalmas legyen a sok fehérje tartalmú táplálék feldolgozására. Ezért még ma is a 0-ás vércsoportú emberek gyomra több savat termel a húsok könnyebb emésztéséhez, mint a többi vércsoportú emberé.

Ahogy változtak a klimatikus viszonyok, csökkentek a vadászterületek, az emberek vándorlásra kényszerültek, és egy csoportjuk északra és nyugatra vándorolt. Ők A-s vércsoportúak lettek, míg a kelet felé vándorlók B vércsoportúvá váltak.

Az A vércsoport kb. 15 és 25 ezer évvel ezelőtt alakulhatott ki, a késői kőkorban. Ekkor már az emberek letelepedett életmódot folytattak: növények termesztésével és állatok tenyésztésével kezdtek foglalkozni. Ettől az emésztőrendszerük is olyanná alakult, hogy képes nagyobb mennyiségű növényi eredetű táplálékot feldolgozni.

A B vércsoport 10-15 ezer évvel ezelőtt alakulhatott ki. Szülőhazáját India és Pakisztán területére helyezik a Himalája-felföldre. Túlélésüket a zord körülmények között a vadállatok háziasítása és az állandó vándorlás biztosította. Emésztőrendszerük ezért a hús és a tejtermékek tökéletes felbontásához alkalmazkodott.

Az AB vércsoport a legfiatalabb ebben a rendszerben, az A és B vércsoportok keveredésével jött létre majd 1000 évvel ezelőtt. Anyagcseréjüket mind a két vércsoport jellemzői kísérik.

Kattintson ide, és térjen vissza a vércsoport specifikus táplálkozás tudományos alapjaival foglalkozó írásunkhoz.

Vitalitás tippek a Vitallandtól

Iratkozzon fel az egészség hírlevelére, hogy rendszeresen megkapja tudományos életmód cikkeinket. Nélkülözhetetlen információkat és hasznos tanácsokat, amelyekkel éveket nyerhet magának!

Ez egy bizalmasan kezelt levelezõ lista,
így adatai semmiképpen sem kerülhetnek illetéktelen kezekbe!