Vérünk szerint

...avagy a megfelelő üzemanyag

Ha olyan ételeket fogyasztunk, melyeket a testünk hatékonyabban tud hasznosítani, azzal sokféle problémától megóvhatjuk magunkat.

vércsoport szerinti táplálkozásA probléma oka a tápanyagok vérünkkel történő elszállítása a sejtekhez. Ha valamely tápanyag nem kompatibilis a szállító rendszerünkkel, akkor az nem tápanyag számunkra, hanem fölösleges teher az immunrendszerünknek.

A helytelen táplálkozás így túlsúly problémákhoz vezethet, amit egy megfelelő diéta csökkenteni tud. Ha Önnek is gondjai vannak a súlyával, akkor a helyes fogyókúra megválasztásában az Egészségesen és ésszel fogyni című írásunk lehet a segítségére.

Dr. Peter J. D'Adamo amerikai orvos munkássága nyomán szédületes sebességgel terjedt el a világban a vércsoportoknak megfelelő táplálkozás és diéta. Számos könyve magyar nyelven is megjelent.

Alapjául az hipotézis szolgált, hogy mivel őseinknél a négy fő vércsoport kialakulásában jelentős szerepet játszott a táplálkozás, nem zárható ki, hogy az egyes vércsoportokhoz fejlődéstanilag tartozó táplálkozástól való nagymértékű eltérés egészségkárosodáshoz vezet.

Először is nézzük meg, hogy hogyan alakultak ki az egyes vércsoportok, ugyanis néhány dolgot megmagyarázhatnak táplálkozásunk kialakulásával kapcsolatban. Kattintson ide, és olvassa el a Vércsoportok kialakulása című írásunkat.

A vérben a vörösvérsejtek felszínén jellegzetes képződmények, úgynevezett antigének találhatók.

Ezek olyan, a szervezet számára idegen anyagok, amelyek a szervezetbe kerülve ellenanyag képződését váltják ki. A vércsoport ezen antigének alapján állapítható meg, és A, B, AB lehet. Ha semmilyen antigén nem található a vörösvérsejt felszínén, akkor az illető 0-s vércsoportú.

Ebből az elméletből kiindulva Dr. D’Adamo és munkatársai élelmiszerek százait vizsgálták, vajon mennyire összeférhetők a különböző vércsoportú vörösvértestekkel, és azt találták, hogy feltevésük beigazolódott.

A vércsoport-diéta kialakulása

Megfigyelték, hogy a szigorú zsírmentes, vegetáriánus szanatóriumi koszt egyesekre gyógyítólag hatott, míg mások állapota sokat romlott emiatt. Ekkor rájöttek, hogy az emberek szervezete az, ami különbözőképpen reagál az egyes élelmiszerekre.

Kis gondolkodás után rájöttek, hogy a vér lehet a megoldás kulcsa.

A statisztika, amit ebben a kérdésben végeztek, alátámasztotta elméleteiket, miszerint igenis függ a felvett táplálék megemésztésének képessége a vércsoportunktól.

Bizonyos élelmiszerek kivonatai az egyes vércsoportok vörösvértestjeit kicsapták – tudományos kifejezéssel élve agglutinálták –, és ezért a jelenségért a növényi és állati eredetű élelmiszerek egy részében található úgynevezett lektinek tehetők felelőssé.

Ezek a különleges „ragasztóanyagok” a vörösvértestek felületén található, a vércsoportot meghatározó, speciális cukoralkotóhoz kötődnek és szinte összeragasztják a vörösvértesteket, elindítva ezzel a szervezet állapotának romlását. Mivel ezek a cukoralkotók nemcsak a vérben, hanem más szövetféleségekben is megtalálhatók, az adott vércsoportnak nem megfelelő táplálék a szerveket közvetlenül is károsíthatja.

Statisztikákat használtak arra, hogy megvizsgálják az összefüggéseket a vércsoportok és betegségek között. Arra a megállapításra jutottak, hogy az egyes vércsoportoknak meghatározható, tipikus megbetegedései vannak.

D'Adamo doktor és munkatársai nemcsak azt határozták meg, milyen élelmiszereket nem ajánlatos fogyasztaniuk az egyes vércsoportokhoz tartozó embereknek, hanem meghatározták azt is, hogy milyen az adott vércsoportnak megfelelő táplálkozás és diéta.

Ezzel együtt azonosították azt is, hogy az egyes vércsoportoknak milyen vitaminokra és gyógynövényekre van kiemelten szükségük ahhoz, hogy elkerülhessék az adott vércsoport tipikus megbetegedéseit.

Ezen keresztül tehát, a vércsoportos táplálkozás nemcsak mint tápanyagbevitel érinti szervezetét, hanem a jellemző vitaminokon és gyógynövényeken keresztül az egészségmegőrzés és betegségmegelőzés kulcsa is egyben.

Ma már hozzáférhetők olyan vércsoport-specifikus táplálékkiegészítők, melyek úgy pótolják a vércsoportra jellemző vitaminhiányt, hogy közben figyelembe veszik a betegségre való hajlamot is.

Ha szeretne többet megtudni az egyes vércsoportok vitamin- és gyógynövényigényéről, valamint a vércsoport specifikus multivitaminok hatásáról, akkor kattintson ide és olvassa el a Minden vércsoportra más hatásúak a vitaminok című írásunkat.

Az AB0 vércsoport-diéta elmélete és kísérletei nem régen kezdődtek, és talán ezért is oszlik meg a tudományos élet képviselőinek véleménye ez ügyben, hiszen igazából csak most jött el az idő a bizonyításra. Természetesen nem csak a diéta kapcsán vizsgálódnak a kutatók, sőt, ez igazából csak a kutatás mellékterméke. A fő a kutatási objektum a vércsoportokra és funkcióikra vonatkozik.

Vitalitás tippek a Vitallandtól

Iratkozzon fel az egészség hírlevelére, hogy rendszeresen megkapja tudományos életmód cikkeinket. Nélkülözhetetlen információkat és hasznos tanácsokat, amelyekkel éveket nyerhet magának!

Ez egy bizalmasan kezelt levelezõ lista,
így adatai semmiképpen sem kerülhetnek illetéktelen kezekbe!