Rhodiola rosea

…mese egy különleges adaptogén gyógynövényről

Rhodiola rosea A Rhodiola rosea Kelet-Szibériában honos, és tengerszint felett 3.300 - 6.000 méter magasságban nő. Sárga virágainak illata a rózsaolajhoz hasonlít, innen a „rosea” név is.

Kelet- és Közép-Ázsia népeinek ősi írásos emlékeiben gyakran esik szó egy szent növényről, melynek „természetfeletti” gyógyító erőt tulajdonítanak.

A szájhagyományban legendák keringtek róla, úgy tartják, aki naponta egyszer iszik a gyökeréből főzött teából, 100 évig fog élni.

E növény egyik fajtájának egészségmegőrző hatását már az 1200 évvel ezelőtt íródott tibeti „Four Medical Dictionary” oldalain is megörökítik. Tibetben a Qing Dinasztia uralkodásának századaiban (1644-1911 isz.) a katonák folyamatosan fogyasztják erősítőszerként és életerő esszenciaként energiáik feltöltésére.

Kínában kutatók figyeltek fel a titokzatos növény csodálatos képességére, ahol gyökerét szívinfarktus megelőzésére alkalmazzák vértisztító- és vérkeringést serkentő hatása miatt.

A mongol orvosok a rák kezelésére és a tuberkolózis orvosságaként írják fel betegeiknek.

Az orosz népgyógyászatban évszázadokon keresztül eredményesen alkalmazzák megfázásra, influenza jellegű betegségek kezelésére, a szív erősítésére és a szívszélhűdés elleni szerként. Hiszik, hogy meghosszabbítja az életet, és fogyasztóját megerősíti a testet és lelket ért káros hatásokkal szemben.

Azt, hogy a Rhodiola rosea milyen módon hat a szervezetre napjainkban az érdeklődés középpontjába került. Kattintson ide és olvasson erről bővebben „a százévesesek gyökere” című írásunkban.