Pajzsmirigy, jód, só és alga...

A jódozott só dilemmája:
magas vérnyomás, vagy jódhiány?

Milyen természetes megoldás adható a Magyarországon általánosnak mondható jódhiányra?

Miért van szükségünk jódra?

Az egészséges szervezet egyik alapfeltétele az, hogy a hormonháztartásunk harmonikusan működjön. Minden belső elválasztású mirigyünk kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Hormonrendszerünk minden egyes változását megérezzük és ezek a változások nem minden esetben pozitívak.

Elfogyasztott táplálékaink összetétele, vitamin és ásványianyag tartalma befolyásolja egész testünk működését és ez alól a hormonrendszerünk sem kivétel.

Magyarország számos területe eredendően jódhiányos. Ennek eredményeként a pajzsmirigybetegségek az átlagosnál gyakrabban fordulnak elő hazánkban.

Az immunrendszer karmestere

A pajzsmirigy egy kis mirigyes szerv, amely közvetlenül a bőr és az ádámcsutka alatt helyezkedik el. A mirigy jobb és bal lebenye középen össze van kötve egy kis haránt mirigyállománnyal, így formája egy H betűre emlékeztet. Normálisan a pajzsmirigy nem látható és csak alig tapintható. Betegség hatására azonban megnagyobbodhat, és akkor könnyen kitapinthatóvá válik.

A megnagyobbodott pajzsmirigy már látható dudor az ádámcsutka alatt vagy mellett. A pajzsmirigy olyan hormonokat termel, amelyek a szervezet anyagcseréjének sebességét szabályozzák. A hormon hatására a szervezet több fehérjét állít elő és növeli a sejtekben felhasznált oxigén mennyiségét is. A pajzsmirigyhormon előállításához a pajzsmirigynek jódra van szüksége. A pajzsmirigy gyűjti össze a táplálékkal a szervezetbe kerülő jódot és dolgozza fel azt pajzsmirigyhormonná.

A szervezet igen összetett folyamattal, ún. feed-back szabályozással tartja egyensúlyban a pajzsmirigyhormonok szintjét. Ez egy olyan visszacsatolási mechanizmus, amelyben a megfelelő serkentésre adott válasz eredménye szabályozza a serkentőhormon termelődését. A pajzsmirigy normális működéséhez tehát sokféle szervnek és tényezőnek kell jól együttműködnie.

Jód hiány gondok

  • a pajzsmirigy működési zavara, megnagyobbodása (strumma, golyva)
  • terhes anyáknál spontán abortusz és a koraszülések kialakulása
  • újszülötteknél és gyermekeknél növekedési és fejlődési visszamaradás, törpenövés, késleltetett nemi érés (szélsőséges esetben kreténizmus kifejlődése)
  • felnőtteknél meddőség, fejfájás, levertség, fáradékonyság, fokozott érelmeszesedés kialakulása, illetve a vér-koleszterinszint növekedése, izom- és izületi fájdalmak megjelenése, szexuális aktivitás csökkenése
  • ezenkívül máj-, vese-, epe-, és húgykő betegségek kialakulása, szellemi és fizikai állapot egységes romlása, melynek hátterében anyagcsere problémák állnak

Mennyi jódra van szükségünk?

Az emberi szervezet napi jódszükséglete életkortól függően 40 - 200 mikrogramm között van. Felnőtteknek szükséglete jódból napi 150 mcg, a terhes nőké 175 mcg, szoptató anyáké pedig 200 mcg.

A jódhiányt tudományos és orvosi körökben világszerte globális ökológiai problémának tartják. A világon összesen mintegy másfélmilliárd ember szenved jódhiány miatt. Az ENSZ ezt a problémát a legégetőbbek közé sorolja. A WHO végzi a jódhelyzet felmérését, az UNICEF ismeretterjesztő szemináriumokat szponzorál és forrásokat tár fel az alapvető segítség biztosítására.

A jódot különösen Magyarországon nehéz túladagolni, de azért nem lehetetlen. Ilyenkor fejfájás, pattanások és bőrkiütések jelentkezhetnek. Jód túladagolás a szükséges napi mennyiség 5-20-szoros bevitele esetén alakulhat ki.

Pajzsmirigy rendellenességek

A kialakult pajzsmirigyproblémák kezelése minden esetben az orvos feladata! Megelőzési célzattal vagy orvosi ajánlásra azonban számos lehetőségünk van a szervezetünk számára szükséges mennyiségű szerves jód pótlására.

Kiváló alternatívát kínálnak a tengeri algák, amelyek a szervezet számára jól hasznosítható szerves jódon túl számtalan vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak. Kattintson ide és ismerkedjen meg egy kivételes algakészítmény különleges összetevőivel.Vitalitás tippek a Vitallandtól

Iratkozzon fel az egészség hírlevelére, hogy rendszeresen megkapja tudományos életmód cikkeinket. Nélkülözhetetlen információkat és hasznos tanácsokat, amelyekkel éveket nyerhet magának!


Az Ön vezetékneve: 
Az Ön keresztneve: 
Az Ön e-mail címe: 
Ez egy bizalmasan kezelt levelezõ lista,
így adatai semmiképpen sem kerülhetnek illetéktelen kezekbe!