A tiltott gyümölcs

The Nex York TimesÉrdekes cikkre bukkantam a New York Times oldalain, remélem sok olvasónk nagy örömére.

Magyarországon mostanában kezdi pályafutását egy ritka gyümölcs, a mangosteen, amelyről magyarul egyelőre nem áll rendelkezésre elegendő információ. Pedig igény már lenne a megalapozott tájékoztatásra.

Míg vélt és valós hatásai miatt rajongói tábora hazánkban még csak most indult növekedésnek, addig az Amerikai kontinensen már 100 éves múltra tekint vissza a mangosteen imádata.

De lássuk, mit írt róla a New York Times...

Tiltott gyümölcs?
Nem! Ez mangosteen!

MangosteenLeereszkedve a szédítően meredek lejtőn, egy vízesésekkel és magas bambuszokkal fűszerezett buja tájon, a dzsungel egy tisztásán ünnepelte Ian Crown annak eredményét, amit ő egyszerűen a saját őrületének hívott.

Áthatolt egy kilenc láb magas fa fényes, vastag levelein, leszedett egy piros-lila gömböt, kettévágta a vastag héját, lecsavarta a tetejét és szájába dugott néhányat az ízletes, hófehér gerezdekből.

"Olyan sokáig vártam erre a pillanatra" - mondta júliusban, ízlelgetve az egyik legfinomabb, és minden bizonnyal leginkább agyondicsért édes-keserű gyümölcsöt, a mangosteen-t.

Évtizedekig híresen, provokatívan elérhetetlen volt az Egyesült Államokban, de Mr. Crown Panoramic Fruit Company nevű cége néhány próba szállítmányt küldött az elmúlt hónapban New Yorkba és Los Angelesbe.
Sherry Yard, a Beverly Hills-i Spago cukrászfőnöke teljesen felvillanyozódott, hogy megízlelhetett néhányat ezek közül. "Ez olyan, mint megpillantani egy egyszarvút" - mondta.

Mr. Crown reméli, hogy jövő nyárra ő lesz az első, akinek évtizedek óta először sikerül kereskedelmi mennyiségben mangosteen-t szállítania az amerikai kontinensre.

A különleges magngosteen Dél-Kelet-Ázsiából származik.A mangosteen természetes előfordulási helye Indonézia és Malajzia, mert a fáknak erősen trópusi, nedves éghajlatra van szükségük.

Ezért nem termeszthetők kereskedelmi mennyiségben az Egyesült Államok területén, bár néhány elszánt rajongónak sikerült kisebb termést dajkálnia Florida melegebb részein.

A Mezőgazdasági Minisztérium megtiltotta az importálást a fő termesztő államokból, Délkelet Ázsia és Hawaii területéről, mert a friss mangosteen gyümölcsök kártevő rovarokat hozhatnak magukkal. (Kanadában engedélyezett ugyan, mert ott a trópusi kártevők nem élnek meg. Az innen átcsempészett gyümölcsök a kínai negyedben vásárolhatók meg nagyritkán.)

Azonban a tiltott gyümölcsként elhíresült mangosteen hivatalosan is importálható 18 karibi és közép-amerikai államból, többek között Puerto Ricoból. Bár a közelmúltig senki sem termesztett kereskedelmi mennyiséget ebben a régióban.

Itt lépett a képbe az 54 éves Mr. Crown, orvos szülők gyermeke, aki a Cornell Egyetemen szerzett mezőgazdasági diplomát. Kezdetben kertészeti központoknak dolgozott, majd árubrókerré vált, és most magánbefektetőként Connecticutban él feleségével és két macskájával.

A különleges magngosteen Dél-Kelet-Ázsiából származik.1994-ben elvarázsolva a dzsungelbeli öreg kávé-kúriák romantikájától elhatározta, hogy befektet egy Puerto Rico-i farmba. Miközben a kávéfáinak próbált árnyékot teremteni, rájött, hogy az egzotikus gyümölcsök termesztése igen ígéretes. Ezért 94 holdas (kb. 38 hektár) farmját a Mayagüez keleti dombjainál (Puerto Rico)beültette mangosteen-nel, rambutánnal, longan-nel (sárkányszem) és egyéb ázsiai gyümölcsökkel.

A mangosteen-t (Garcinia mangostana) hagyományos oltási technikákkal nehéz szaporítani, magról pedig 8-10 évig, de lehet, hogy tovább is eltart, amíg gyümölcsöt hoz.

"Ez rendkívül bosszantó tulajdonsága" - mondta Mr. Crown.

Sok kutatás után Floridából és Hawaiiról szerzett magának magokat és palántákat. A fiatal fákat két éven át dédelgette egy védett kertészetben, majd a saját farmjára ültette őket. Döbbenten vette tudomásul, hogy a fiatal mangosteen-ek gyökere túlságosan gyenge. Abban az időben még nem volt öntöző rendszere, és a fácskák több mint fele elpusztult. "A pusztulási arány borzalmas volt"- mondta.

A helyzet rosszabbodott. 1997-ben helyi fiatalok földig égették ültetvényének nagy részét, majd 1998-ban a George hurrikán úgy söpört rajta végig, mint egy "irtó nagy porszívó". Le volt sújtva, de újra elölről kezdte a termesztést.

A különleges magngosteen Dél-Kelet-Ázsiából származik.Most, végre élvezheti az első igazi aratást.

A területén szétszóródott 1.000 mangosteen fából - amelyek 10 holdon (kb. 4 hektár) elfértek volna, ha együtt lennének - a 35 fa 200 fontot (kb. 90 kg) termett júliusban. A jövőbeli hozam várhatóan exponenciálisan fog növekedni. (Néhány egzotikus gyümölcsrajongó termeszt mangosteen-t ezen a környéken, de senki másnak nincs kereskedelmi mennyiségre alkalmas kertészete Puerto Ricoban.)

Vastag héja ellenére a mangosteen különleges kényeztetést igényel, és még így is elkaphatja a gamboge betegséget, amikor is a magas páratartalom és az ingadozó esőzés miatt keserű, sárga gyanta szivároghat a gyümölcs húsába, ami tönkre teszi azt.

Amikor a kereskedelmi forgalmazás jövőre elindul, Mr. Crown a szövetségi ellenőrzés után a FedEx-szel szállítatja a gyümölcsöket két különleges terjesztőhöz: New Yorkba a Baldor-ba, és Los Angelesbe a Melissa-ba.

"Imádnám, ha az étlapra tehetném"- mondta Sébastien Rouxel, a Per Se cukrászfőnöke, miután megkóstolt néhány gyümölcsöt.

Mr. Crown vállalkozása az utolsó fejezete az amerikaiak immáron egy évszázados mangosteen termesztés iránti vágyának történetében.

Mangosteen,Az első mangosteen-t 1903-ban ültették Puerto Ricoban, majd 1925-ben a New York Times egy cikkében beharangozták, hogy a "Kelet csodálatos gyümölcse" hamarosan a Kontinensen is elérhető lesz Amerika trópusi részeiről. 1963-ban egy másik cikk arról panaszkodik, hogy "még mindig olyan elérhetetlen, mint amilyen mindig is volt".

1970-ben Lincoln A. Martin, egy mangosteen rajongó, jelentős mennyiséget importált Hondurasból a Lancetillai United Fruittól, ami akkor a legnagyobb ültetvény volt a nyugati féltekén. "A gyümölcs nagy feltűnést keltett" - emlékszik vissza Frieda Caplan a terjesztő. "Olyan fertőtlenítést igényelt, amely végül romlandóvá tette, csorbítva ezzel a próbálkozás sikerét" - mondta Mr. Martin.

A következő évre azonban már lehetséges, hogy az Egyesült Államokban is lesznek más mangosteen források. Július 26-án a Mezőgazdasági Minisztérium Állati és Növényi Egészségügyi Felügyelete indítványozta egy rendelet bevezetését, amely lehetővé tenné a friss mangosteen és további 5 gyümölcs behozatalát Thaiföldről, feltéve, hogy a gyümölcsöket irradiációval megszabadítják a kártevő rovaroktól. "A szabály jóváhagyása legalább hat hónap, de az is lehet, hogy egy év" - nyilatkozta Inder Paul Gadh, a hivatal kockázati igazgatója.

"Thaiföld, ahol kb. 115.000 hold (kb. 465 km2) mangosteen ültetvény van, reméli, hogy jövő nyárra - a mangosteen csúcsszezonjára - megszületik ez a döntés, és tudnak élni ezzel a kereskedelmi lehetőséggel" - mondta Rapibhat Chandarasrivongs, a washingtoni Thai Nagykövetség mezőgazdasági miniszterének tanácsadója.

A különleges magngosteen Dél-Kelet-Ázsiából származik.Mr. Crown szerint az import mangosteen olcsóbb lesz, de úgy érzi, versenyképes marad a frissebb és rovarirtóktól mentes gyümölcseivel.

A friss mangosteen még csak most fog megérkezni, de máris hihetetlen fellendülésre számíthat, hiszen 2002. óta a táplálék-kiegészítő szállítók mangosteen juice keverékekkel, és azok egészségügyi előnyeivel kitartóan építik a piacot.

A délkelet ázsiaiak már régóta használják a mangosteen héját tradicionális orvosságként különböző betegségek gyógyítására. Laboratóriumi kutatások szerint a héjában található vegyületek, a xanthonok ígéretes ellenszerei a baktériumoknak, gombáknak, gyulladásoknak, a szabad gyököknek és a ráknak.

Bár eddig nagyon kevés állatkísérlet történt, és embereken még nem folytattak klinikai teszteket, de sok forgalmazó követeli ezt, leginkább a szájról-szájra terjedő jó tapasztalatokra hivatkozva.

Sok szállító árulja a termékeket direkt értékesítési rendszerben - egy néha vitatott üzleti modellben - ahol a terjesztők a tagok forgalma után kapnak jutalékot. A mangosteen "elixír" italokat a teljes gyümölcsből készült püréből állítják elő. Áruk 17 és 40 dollár között mozog 24 unciánként (kb. 7 dl), amely még soknak is tűnhet, figyelembe véve, hogy ezek az italok más gyümölcsöket is tartalmaznak a mangosteen-en kívül.

(A mangosteen héja gartanin, 8-dezoxigartanin és nomangosztin xantonokat tartalmaz, amelyeknek különleges antioxidáns hatást tulajdonítanak. Ezek azonban keserű ízt kölcsönöznének az italnak, amelyet más ízletes bogyós gyümölcsök hozzáadásával tudnak elfedni. - a ford.)

A különleges magngosteen Dél-Kelet-Ázsiából származik.Mindemellett az új keletű divatnak köszönhetően növekszik az olyan egzotikus "gyümölcslevek" iránti kereslet, mint a noni, goji, açaí és a mangosteen, így az árusítók virágoznak. Különösen a XanGo magánvállalat, amely saját bevallása szerint 600 alkalmazottat és 500.000 független terjesztőt tudhat magáénak szerte a világban.

A XanGo nem teszi közzé a forgalmát, de Grant Ferrier, a Nutrition Business Journal szerkesztőjének becslése szerint a cég 200 millió dollár értékben adott el mangosteen italt 2005-ben világszerte, és ennek 80%-át az amerikai piacon. Egyéb márkák, mint a Mango-xan, bioboltokban kerülnek forgalomba. Júniusban Adam Heller, egy másik mangosteen forgalmazó, tiszta dzsúzt hozott forgalomba a mangosteens.com oldalon.

Mr. Crown, aki a mangosteen.com domain nevet már 1998-ban lefoglalta, az oldalt a vásárlók okítására használja. A forgalmazók, akik megvennék tőle az oldal nevét, ajánlatokkal bombázzák. De nem áll szándékában eladni, és szkeptikus a túlzásokkal szemben is, amelyek a mangosteen egészségügyi hatásaira vonatkoznak. Valójában a sikerének ezen pontján a paranoia és a lelkesedés között ingadozik,félve a betolakodóktól és hogy farmján kétségbeesett mangosteen rajongók vadásznak rá. Csak nehogy megzavarják a fáit az édes gyümölcsérlelés közben.

"Legszívesebben elrejteném őket" - mondta.

Valaminek kell lennie a mangosteen-ben, ezt erősíti a sokáig tartó elérhetetlensége, ami a rajongókat megszállottságba és túlzásokba ejti.

Rudyard Kipling 1902-ben írta elbájolva a gyümölcs titokzatosságától:

"You'll know what my riddle means
When you've eaten mangosteens."

"Akkor fogod megismerni a rejtélyem,
ha megkóstoltad a mangosteen-t".

The Crab That Played with the Sea

Írta: David Karp, Las Vegas, P.R.
New York Times, 2006. augusztus 9.

 

A mangosteen-ről részleteket az Istenek gyümölcse című írásunkban olvashat, egy különlegesen finom mangosteen italra pedig a ZenThonic-ban talál.

Kattintson ide, ha szeretné megkóstolni!

 

Kóstólja meg a napfény ízét, a ZenThonic-ot!

Vitalitás tippek a Vitallandtól

Iratkozzon fel az egészség hírlevelére, hogy rendszeresen megkapja tudományos életmód cikkeinket. Nélkülözhetetlen információkat és hasznos tanácsokat, amelyekkel éveket nyerhet magának!

Ez egy bizalmasan kezelt levelezõ lista,
így adatai semmiképpen sem kerülhetnek illetéktelen kezekbe!Hírlevél olvasóink írták:

Kedves Mária,

Éppen most ültem a számítógéphez és kezdtem el dolgozni szombat lévén is. Olvasván sorait, igaza van, nagyszerűnek tartom a felszólítását és eleget is teszek neki.

Gyorsan elintézem a dolgaimat a neten és megyek a kertbe, a telekre, pedig megvallom őszintén éppen nem akartam kimenni a telekre sem! - e felhívás kilendített a bezártságból.

Értelme volt és van a leveleinek, sőt más ismerőseimnek is továbbítom őket! Nagyon nagyon köszönöm,

Chatlin