Koleszterninszint csökkentés

A szív és érrendszeri betegségek a világon minden harmadik, Magyarországon pedig minden második halálesetért felelősek. Pedig étrendváltozással ezen a téren is tudunk mit javítani!

A koleszterinszint csökkentésében jelentős szerepet játszik a táplálkozás, de a diétát nem mindenkinek sikerül tartania!A magyaros konyha különösen sok kívánnivalót hagy maga után ezen a téren, és a csorba kiigazításához sajnos nem elegendő a "szívbarát" margarin!

Ma már egyértelműen bizonyított, hogy a magas koleszterinszint meghatározó szerepet játszik az érelmeszesedés, és ebből fakadóan a rettegett szívinfarktus és agyvérzés kialakulásában. Pedig kis odafigyeléssel jelentősen csökkenthető a kockázat.

Egy vizsgálat során a 40. életévét betöltött lakosok körében, már közel minden második megkérdezett számolt be emelkedett koleszterinszintről.

Mi is az a koleszterin?

A koleszterinszint csökkentésében jelentős szerepet játszik a táplálkozás, de a diétát nem mindenkinek sikerül tartania!A koleszterin egy zsírfajta, amely majdnem minden állati eredetű élelmiszerben megtalálható.

Az emberi szervezet számára a hormonok és az új szövetek előállításához nélkülözhetetlen.

Sok embernek mégis szigorúan kell ügyelnie a táplálékkal felvett koleszterin mennyiségére, hiszen a máj maga is eleget termel ahhoz, hogy fedezze a test szükségleteit.

A "rossz"- koleszterin LDL

A koleszterinszint csökkentésében jelentős szerepet játszik a táplálkozás, de a diétát nem mindenkinek sikerül tartania!A vérben az LDL tartalmazza a koleszterin nagy részét, és szállítja azt a májtól a test különböző szerveihez.

Ha azonban a véráramban túl sok az LDL, akkor a vérben keringő felesleges LDL szemcséket felveszik a falósejtek, majd beépülnek az erek falába.

Így idővel lerakódások képződnek az érfalakon, melyek az ereket beszűkítik, és akadályozzák a szövetek vérellátását.

A "jó"- koleszterin HDL

A HDL kisméretű, koleszterintartalmú szemcséket jelent, melyeknek különleges tulajdonságuk az, hogy az érfalban már lerakódott koleszterint is képesek felvenni, és azt a májhoz szállítani. A máj ezt kiválasztja, így a szervezet megszabadul ezek káros hatásaitól.

A trigliceridek

A koleszterinszint csökkentésében jelentős szerepet játszik a táplálkozás, de a diétát nem mindenkinek sikerül tartania!Van még egy nagyon fontos zsírfajta a vérben, ami szintén szerepet játszhat az érszűkület kialakulásában: a triglicerid.

A táplálékkal felvett zsírok legfőbb alkotórészei a trigliceridek, és a test zsírszövetei is legnagyobbrészt ezekből állnak.

Elégtelen utánpótlás esetén tartalék zsírként elraktározva a test legfontosabb energiaforrását jelentik. A zsírban dús étkezés és a nagymennyiségű alkoholfogyasztás eredményeként is megemelkedhet a vérben a triglicerid-szint.

A triglicerid érték ismerete segít az orvosnak a test zsíranyagcsere állapotának a megítélésében.

A bűvös számok

A koleszterinszint csökkentésében jelentős szerepet játszik a táplálkozás, de a diétát nem mindenkinek sikerül tartania!Felnőtteknél a 240 mg/dl vagy annál magasabb érték számít magasnak, a 200-239 mg/dl enyhén magas, ezért figyelmet érdemel.

A rossz (LDL) koleszterin szintje alacsonyabb kell, hogy legyen 100 mg/dl-nél, a HDL-é pedig 40 mg/dl fölött megfelelő.

A magas koleszterinszint sajnos leginkább a génektől függ. De ha valaki túlzásba viszi az állati eredetű zsírok és az egyszerű cukrok bevitelét, és emellett mozgásszegény életmódot is folytat, akkor előbb vagy utóbb magas lesz a koleszterinszintje. Függetlenül attól, hogy a génjei mivel ajándékozták meg.

A koleszterinszint az ujjbegyből vett egyetlen vércseppből kimutatható, tehát egy néhány perces procedúrával évek szenvedéseit előzhetjük meg. A háziorvosunk gond nélkül felírja a vizsgálatot, de most már az egész ország területén vannak ingyenes mozgó laborok, ahol ezt megmérik.

A mediterrán diéta

A koleszterinszint csökkentésében jelentős szerepet játszik a táplálkozás, de a diétát nem mindenkinek sikerül tartania!A Mediterrán étrendben a növényi eredetű élelmiszerek dominálnak. A diéta a bőséges zöldség és gyümölcsfogyasztáson, dióféléken, rendszeres tejtermék, bor és burgonyafogyasztáson, olívaolaj és lenmagolaj felhasználásával készült ételeken alapul. De kiemelt szerepet kapnak az omega-3-zsírsavak gazdag forrásának számító tengeri halak is.

A teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér és a durumbúzából készült tészta gazdag rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban. A durumbúza rosttartalma jóval magasabb, mint a hagyományos búzáé, így a vércukorszintet is lassabban emeli. A belőle készült tésztákba pedig tojást sem kell rakni, így azok koleszterintartalma is nullára csökken.

Megfelelő táplálkozással csökkenthetjük a koleszterinszintet!

A koleszterinszint csökkentésében jelentős szerepet játszik a táplálkozás, de a diétát nem mindenkinek sikerül tartania!A vegetáriánus étkezést folytatók alacsonyabb koleszterin szinttel rendelkeznek, mint a húsevők, mivel ők kevesebb állati zsiradékot juttatnak a szervezetükbe.

A zabkorpa és a lenmag például első osztályú koleszterinszint csökkentő élelmiszer. Mind megelőzésre, mind a koleszterinszint csökkentésére nagyon jó a fokhagyma és az omega-3 zsírsavak, melyek többek közt a lazacban és más hidegtengeri halakban találhatók meg.

De ha nem sikerült gyökeresen megváltoztatni az étrendet, akkor van egy kényelmesebb megoldás is. A koleszterinszint csökkentésében nagy segítséget nyújt a Cholestone táplálék-kiegészítő, amely a leghatékonyabb természetes koleszterinszint csökkentő hatóanyagokat kombinálja, így segít a koleszterinszint helyreállításában.

A lenmagolaj tartalmazza mindkét omega-3 zsírsavat, az alfa-linolénsavat és a linolsavat, illetve az omega-6 és omega-9 zsírsavakat is. Erősíti a szívet, valamint az ér-és idegrendszert. A koleszterin szintet kisebb mértékben, míg a trigliceridszintet jelentősen csökkenti.

A fokhagyma hatóanyagai mérséklik az LDL koleszterinszintet, és növelik a HDL koleszterin koncentráció szintjét. Több mint 200-féle biológiailag aktív anyagot tartalmaz, értágító és természetes vérnyomáscsökkentő is egyben.

A koleszterinszint csökkentésében jelentős szerepet játszik a táplálkozás, de a diétát nem mindenkinek sikerül tartania!A lecitin pozitív hatást gyakorol a koleszterinszintre, minthogy a koleszterint és egyéb zsírokat vízzel elegyedő formájúvá alakítja, így azok ki tudnak ürülni a szervezetből. Tisztítja az érfalakat, erősíti a szívizomzatot.

A króm is fontos szerepet játszik a zsírsav- és a koleszterin-anyagcserében, segíti a zsírok szállítását, és azok elégetését. Ezzel javítja test zsír-izom arányát, és minden káros hatás nélkül segíti elő a fogyást.

Az almapektin a táplálkozás szempontjából értékes rostanyag. Olyan szénhidrát-óriásmolekula, ami vízben oldódik, de nagy része feldolgozatlanul kerül ki szervezetünkből. Javítja a vastagbélműködést, kedvezően befolyásolja a zsíranyagcserét, kitűnő zsírfelszívó és csökkenti a koleszterin és a triglicerid termelését a májban.

Már az 1-2 egységnyi koleszterinszint csökkenéssel is legalább 10 százalékkal csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Mindenképpen érdemes odafigyelni rá!

A koleszterinszint csökkentésében jelentős szerepet játszik a táplálkozás, de a koleszterinmentes diétát nem mindenkinek sikerül tartania! Ha szüksége van egy kis segítségre, akkor a Cholestone-t feltétlenül próbálja ki.

Kattintson ide, és ismerje meg közelebbről a Cholestone,
koleszterinszint csökkentő készítményt!

Vitalitás tippek a Vitallandtól

Iratkozzon fel az egészség hírlevelére, hogy rendszeresen megkapja tudományos életmód cikkeinket. Nélkülözhetetlen információkat és hasznos tanácsokat, amelyekkel éveket nyerhet magának!

Ez egy bizalmasan kezelt levelezõ lista,
így adatai semmiképpen sem kerülhetnek illetéktelen kezekbe!Legyen a munkatársunk! Ismerje meg páratlan üzleti ajánlatunkat!