Egy kis baráti segítség – Probiotikum

Acidophilus, a barátságos bél baktériumKellemetlen szájszag, emésztési zavarok, székrekedés és felfújódás.

Sokunk számára ismerős, de nem túlságosan közkedvelt tünetek ezek. Baráti vacsorák hívatlan vendégei, amik jó néhány kínos pillanatért felelősek. A háttérben legtöbbször bélflóránk egyensúlyának felborulása áll.

Mindenképpen foglalkozni kell a problémával, mivel ha elhanyagoljuk, később súlyos árat fizethetünk érte. A megoldás pedig kézenfekvő.

Hasznos és káros albérlőink

Acidophilus, a barátságos bél baktériumAz immunrendszerünk mintegy 80 százaléka a beleinkben található meg.

A bélflóra egyensúlyának felborulása jelentősen gyengítheti testünk védekező mechanizmusait. Ennek tükrében különösen fontos, hogy megőrizzük bélflóránk egyensúlyát és egészségét.

Szervezetünkben több száz-fajta baktérium él, több trilliónyi mennyiségben. Ezeket két csoportba lehet osztani. Az úgynevezett hasznos vagy jó baktériumok csoportjába, amelyek javítják az emésztést, csökkentik a káros baktériumok számát és szaporodását, illetve erősítik az immunrendszert.

A másik pedig a káros baktériumok csoportja, melyek viszont fertőzéseket és tartós betegségeket okoznak, illetve mérgező melléktermékeket termelnek. Szervezetünk akkor működik jól, akkor egészséges, ha ezek aránya erősen a "jó" baktériumok felé billen. Körülbelül 85/15 arányban lenne ideális.

Mire vigyázzunk

Acidophilus, a barátságos bél baktériumA hasznos bélbaktériumok nagyon sérülékenyek.
Az emberi bél a születés időpontjáig steril. Bélflórájának összetételét az első időben az anyatejes táplálással szervezetébe jutó probiotikus fajok határozzák meg. Az anyatejjel táplált csecsemők hasznos bélflórájának aránya kb. 95%.

Ám a vegyes táplálkozás és a kor előrehaladtával megnövekvő károsító tényezők hatására ez az arány drámaian lecsökken. Riasztó szám, de egyes felmérések szerint a felnőtt lakosság vastagbelében a hasznos mikrobák aránya nem haladja meg a 12%-ot, jellemzően 1-2% között mozog!

Jelentősen csökken a probiotikumok mennyisége a csapvízben bőségesen jelenlévő klór és a nátrium-fluorid következtében, az antibiotikus kezelések hatására, és nagy pusztítást okoz soraikban a dohányzás, az alkohol, a fűszeres és zsíros ételek fogyasztása, valamint a mentális és fizikai stressz.

A hasznos bélbaktériumokat megfelelő módon táplálni kell. Manapság sokkal több szintetikus, tartósítókkal és színezőanyagokkal teli "műkaját" eszünk, mint nagyanyáink. Viszont ezekkel az ételekkel inkább a káros baktériumokat tápláljuk, amik így erőteljes szaporodásnak indulnak, és a bélflóra egészséges egyensúlya ismét könnyen felborulhat.

Antibiotikum

Acidophilus, a barátságos bél baktériumSajnos manapság az orvosok egyre többször írnak fel antibiotikumos kezelést, gyakran a fent említett kórokozó baktériumok miatt.

De mik is azok az antibiotikumok? Olyan mikroorganizmusok által termelt anyagok, amelyek más mikroszervezetek szaporodását gátolják vagy elpusztítják. A gyógyszeripar viszont egyre nagyobb kihívás elé néz, mivel a baktériumok évről évre ellenállóbbak az antibiotikumokkal szemben.

A Harvard Egyetem kutatói nem rég közzé tettek egy felfedezést, miszerint találtak több olyan baktérium törzset, amely nemhogy ellenáll az antibiotikumoknak, hanem egyenesen tápláléknak használják azokat.

Ám abban az esetben, ha hatékonynak is bizonyul az antibiotikum, a kezelések kiölik a pozitív bélbaktériumokat is. Így néhány agresszív vírus és gomba viszont azonnal felüti a fejét és elszaporodik. Ezzel pedig újabb problémákat idézhetünk elő...

Probiotikum és prebiotikum

Acidophilus, a barátságos bél baktériumA probiotikum fogalma 1960-as években született, a pro bios (életért) kifejezésből.

Probiotikumoknak azokat az élő, jótékony mikroorganizmusokat nevezzük, melyek túlélik a gyomorsav, az epesavak, illetve az emésztőenzimek pusztító hatását, és élve jutnak el a vastagbélbe, ahol képesek megtelepedni és elszaporodni.

A probiotikumok gátolják a káros mikroorganizmusok elszaporodását, erősítik az immunválaszt, elősegítik az emésztési folyamatokat és egyes tápanyagok felszívódását, valamint K-, B-vitaminokat és folsavat is termelnek.

A prebiotikumok a probiotikumok kizárólagos táplálékát jelentő szénhidrátmolekulákat, az úgynevezett oligoszacharidokat jelenti. A prebiotikumok szintén ellenállnak az emésztőenzimeknek, és serkentik a bélflórában lévő hasznos baktériumok szaporodását, valamint elősegítik egyes ásványi anyagok, a kalcium, a magnézium, a cink és a vas felszívódását.

Fogyasszunk sok zöldséget, mert a természetben ezek az anyagok többek között a borsóban, fokhagymában és hagymában találhatók meg.

Eli Mecsnikov, Nobel-díjas tudós, mintegy 70 éve felfedezte a Lactobacillus Bulgaricus nevű, az aludttejben megtalálható baktériumot. Állandóan jelen van olyan emberek emésztőrendszerében, akiknek étrendje nagy mennyiségű aludttejet tartalmaz. Mecsnikov megfigyelései szerint ezek az emberek egészségesebbek és hosszabb életűek az átlagnál.

Aludttejet viszont csak kezeletlen, "igazi" friss tejből lehet készíteni, a mai hőkezelt, bolti tejből lehetetlen.

Megoldást a probiotikumok kínálnak

Acidophilus, a barátságos bél baktériumDe a Lactobacillus bulgaricusnál is vannak hatékonyabb hasznos baktériumok. Ezek közül is kiemelkedik három probiotikum.

Az első a Lactobacillus acidophilus, amely 10 napig vagy olykor tovább is képes életben maradni az emésztőrendszerben. Szervezetünkben is a legnagyobb mennyiségben megtalálható hasznos bélbaktérium. Jelen van a szájüregben, a hüvelyben és a vékonybélben is.

Gátolja a különféle gombák és kórokozók elszaporodását, segíti a tejfehérjék, a laktóz és a zsírok emésztését, valamint önmaga is termel egy colicin nevű antibiotikus hatású anyagot. A L. acidophillus felhasználja a bélbe került koleszterint, így az nem tud felszívódni.

A második a Lactobacillus rhamnosus, mely kifejezetten a gyomor és a bélrendszer védelmében játszik fő szerepet. A tapasztalatok azt mutatják, hogy leginkább a különböző hasmenéses kórképek kezelésére és megelőzésére alkalmas, de hatásosnak bizonyult a krónikus székrekedés kezelésében is.

A harmadik a Bifidobacterium longum, melyhez a csecsemők az anyatejből jutnak hozzá, és fejlődő gyermekek bélflórájának több mint a felét teszi ki. Segítik az emésztést, csökkentik a különböző allergiák és fertőző betegségek előfordulását.

A Bifidobaktériumok B-vitaminokat termelnek, illetve olyan fehérjét, mely gátolja az E. Coli megtapadását. Egérkísérletekben megállapították, hogy csökkentik az indukált colitis (bélgyulladás) súlyosságát.

A bélbarát baktériumok elengedhetetlenek tökéletes immunrendszerünk és egészségünk érdekében. A fenti három probiotikum a már kialakult betegségek némelyikében is hathatós segítség lehet.

Koleszterin szint csökkentésében a L. acidophilus és a B. longum segíthet.
Székrekedés megelőzésére, illetve megszüntetésére kiválóan alkalmas a L. acidophilus és a B. longum.
Hasmenéses tüneteknél a B. longum, a L. acidophilus és a L. rhamnosus segíthet.
Különféle bélgyulladások kiegészítő kezeléséhez a L. acidophilus és a L. rhamnosus ajánlott.
Laktóz intolerancia esetén segítség lehet a L. acidophilus és L. rhamnosus probiotikumok.
Antibiotikum okozta mellékhatások esetén minden bélbarát baktérium segíthet, de kiemelkedik ezek között is a Bifidobaktériumok, a L. acidophilus és a L. rhamnosus.

A felborult bélflóra-egyensúly visszaállítására a legcélravezetőbb és leghatékonyabb megoldás a bél mikroflórájának feltöltése hasznos baktériumokkal. A reklámokban látott élőflórás készítmények azonban sajnos nem a legmegbízhatóbb forrásai a hasznos bélbaktériumoknak, ráadásul a tárolás során tovább károsodnak.

Élőflórás hazugságok

Acidophilus, a barátságos bél baktérium"...az anyag, amelyet a fügekaktuszokon élősködő bíbortetű nőstényeinek porítmányából vonnak ki, allergiás reakciókat válthat ki.

A gyümölcsjoghurtok azért sem olyan egészségesek, mint amilyennek a reklámokban bemutatják ezeket, mert a bennük található gyümölcsöket a hozzáadás előtt hő kezelik, így azok aroma- és vitamintartalma lecsökken. Sok gyümölcsjoghurtban pedig olyan zselatint találtak, amely a húsipar és a bőrgyártás melléktermékeként, a szarvasmarha és a ló csontjából, illetve kötőszövetéből előállított anyag..."

Ez az idézet a Magyar Nemzet oldalain 2008. októberében megjelent, igen érdekes cikkből származik. Megvizsgáltak néhány Magyarországon forgalomban lévő joghurt készítményt, és igen döbbenetes eredmények születtek. Mindenképpen érdemes elolvasni, mert megdöbbentő hogy mennyi hazugsággal tömik a fejünket a reklámok.

Jobb, ha magunk állítunk elő joghurtot, de ez manapság egyáltalán nem egy egyszerű feladat, a friss tej beszerzési lehetőségét figyelembe véve. Sokkal célravezetőbb és hatékonyabb, ha modern táplálék kiegészítők segítségét vesszük igénybe.

Ha már megtörtént a baj

Acidophilus, a barátságos bél baktériumElőször is takarítsuk ki a szervezetünket méregtelenítő diétával, hogy a kórokozók gyorsabban eltávozzanak.

Együnk naponta többször kevesebbet, a kisebb adagokat könnyebben és jobban megemészti a gyomrunk. Jól rágjunk meg minden falatot, a rágás ugyanis már az emésztési folyamat része, és törekedjünk a lúgos étrend alkalmazására.

Következő lépésként pedig kezdjünk el szedni bélflórát regeneráló táplálék kiegészítő készítményt. A Probio Balance egy pontosan ilyen célra kifejlesztett, prebiotikumot és probiotikumot egyaránt tartalmazó táplálék kiegészítő készítmény.

Egy kis baráti segítség

Probio Balance, a barátságos bél baktériumA Probio Balance egy komplex készítmény, mely a legfontosabb három probiotikus törzset tartalmazza (Lactobacillus acidophilus és L. rhamnosus, valamint Bifidobacterium longum) összesen 4 milliárdos csíraszámban.

Mindemellett prebiotikumot (frukto-oligoszacharid) is tartalmaz. A vastagbélbe jórészt a megemésztett táplálék jut el, tehát ott relatív "tápanyaghiány" van.

A készítményben található prebiotikum szintén károsodás nélkül jut el a bélbe, ahol táplálékként segíti a probiotikumok túlélését és elszaporodását.

A Probio Balance kiszerelése speciális, úgynevezett mikrokapszulás rágótabletta, annak érdekében, hogy a hasznos probiotikumok el is jussanak a célállomásra. Ez azt jelenti, hogy a hatóanyagokat olyan speciális szerkezetben tartalmazza, amely csak lúgos közegben oldódik.

Vagyis a Probio Balance nem csak a vastagbélben, hanem már a száj nyálkahártyáján is aktivizálódik és kifejti jótékony hatását. Ezáltal segíti a szájflóra helyreállítását is, és elűzi az akár már évek óta fennálló kellemetlen szájszagot.

Egyetlen tabletta szétrágása után milliárdnyi mikrokapszula szabadul fel, ami pont ott fejti ki a hatását, ahol arra szükség van.

Hogyan adagoljuk?

Acidophilus, a barátságos bél baktériumA szakértői vélemény szerint napi 1 és 10 milliárd közötti életképes (élő) hasznos probiotikum, megosztott dózisban, szájon át történő bevitele elegendő a legtöbb felnőtt ember számára.

Mivel egyetlen Probio Balance rágótabletta 4 milliárd baktériumot tartalmaz, így reggel, ébredés után, már egyetlen tabletta bevételével könnyen kompenzálhatjuk rohanó életvitelünkkel együtt járó apróbb étkezési bűneinket.

Ha pedig már kialakult valamilyen probléma, akkor annak megfelelően érdemes az adagolást emelni, egészen a 3x1 rágótablettáig. Túladagolni lehetetlen, hiszen olyan nem létezik, hogy valaki túl sok joghurtot evett.

Az antibiotikumok szedése esetén a gyógyszer bevétele után két órával érdemes Probio Balance készítményt fogyasztani, mert ha egyszerre fogyasztjuk őket, az antibiotikumok elpusztíthatják a sok értékes és egészséges bélbaktériumot. Az ugyan még vitatott kérdés, hogy egy-egy antibiotikum kúra után mennyi ideig kell pótolni a bélbarát baktériumokat, de néhány szakértő szerint esetenként akár hat hónapra is szükség lehet a bélflóra teljes regenerálódásáig.

Emésztési problémák rendezése céljából két-három héten keresztül naponta 2 tabletta ajánlott, mellyel az igen kellemetlen rossz szájszag is elűzhető. A hasmenés esetén pedig már általában elég egy-két napig emelt dózisban szedni a Probio Balance-ot a bélflóra helyreállításához.

A Probio Balance kellemes cseresznye ízű rágótabletta, melyet a gyermekek is szívesebben elfogyasztanak, mint a korábbi kapszulás változatot. Biztonságosan alkalmazható bárki számára, ellenjavallata nincs.

Fontos, a Probio Balance-ot mindig éhgyomorra vegyük be, tehát reggel, ébredés után illetve étkezések előtt kb. 30 perccel.

Megéri vigyázni az egyensúlyra

Acidophilus, a barátságos bél baktériumTestünk akkor tud megfelelően működni, ha a bevitt (tegyük fel jó minőségű) tápanyagot fel is tudja dolgozni, és eljuttatni a megfelelő helyre szervezetünkben. Ez akkor fog csak megtörténni, ha a testünk bélflóra egyensúlya rendben van.

Tehát ha a hasznos bélbarát baktériumok megfelelő mennyiségben és állandóan jelen vannak a szervezetünkben, akkor az immunrendszerünk igazán hatékonyan fog működni és ellenállóbbak leszünk mindenfajta betegséggel szemben. A Probio Balance ebben nyújt hathatós segítséget.

Kattintson ide, és ismerje meg a Probio Balance probiotikus készítményt közelebbről!

 

Vitalitás tippek a Vitallandtól

Iratkozzon fel az egészség hírlevelére, hogy rendszeresen megkapja tudományos életmód cikkeinket. Nélkülözhetetlen információkat és hasznos tanácsokat, amelyekkel éveket nyerhet magának!

Ez egy bizalmasan kezelt levelezõ lista,
így adatai semmiképpen sem kerülhetnek illetéktelen kezekbe!Legyen a munkatársunk! Ismerje meg páratlan üzleti ajánlatunkat!